Az Európában inkább csak takarmánynövényként ismert lucernát (Medicago sativa) a megfigyeléseken alapuló népi gyógyászat régóta alkalmazza. Ma már tudományos kutatások is igazolják, hogy a lucerna föld feletti része, a levelei bőségesen tartalmaznakbéta-karotint, B-, C-, D-, E- és K-vitamint, valamint ásványi sókat, káliumot, vasat, kalciumot és foszfort. Az utóbbi két elem a csontrendszernek és a fogazatnak igen hasznos, különösen a fejlődő szervezeteknél. Magas klorofilltartalma miatt a lucernakiváló méregtelenítő hatású. Elősegíti a szénhidrátok, a fehérjék, a kalcium és a vas, valamint több nyomelem felszívódását és beépülését a szervezetbe. Különösen jót tesz a lucerna, illetve a belőle készült kivonat időskorban. Növeli a fizikai teljesítményt és az életerőt, elősegíti a jobb alvást. Mivel sok zsírban oldódó vitamint tartalmaz magas dózisban, és ezek felhalmozódnak, csak 2-3 hónapig szabad lucernát fogyasztanunk, majd szünetet kell tartani. A lucernát Frank Bouer biológus nevezte el "nagy gyógyítónak", mivel kutatásai szerint e növény nyolc esszenciális enzimet tartalmaz. Ezenkívül minden 100 gramm lucernában8000 N. E. (nemzetközi egység) A-vitamin és 20 000-80 000 N.E. K-vitamin található.
- Két-három hónapos folyamatos szedés után célszerű egy hónapos szünetet tartani.
- Aki véralvadásgátlót szed, K-vitamin-tartalmú készítmény alkalmazása előtt kérje ki orvosa véleményét!
Utolsó kommentek